Via ZF aflam de planurile marete ale Ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu. Ministru intr-un Guvern care are nevoie de si mai multi bani la buget, cheltuiti numai ei stiu cum sau cat de ineficient.
Cota unica a fost printre putinele lucruri decente care s-au intamplat in ultimii 20 de ani pe la noi. Am dat semne ca de la un aparat de Stat mult prea de stanga incercam sa ne “centram” putin. Noroc ca doua guverne consecutive ce se intituleaza de dreapta reusesc sa ne dea inapoi 10-15 ani facand uitata si cresterea timida de acum 3-4 ani.
Nota: Nimeni nu neaga perioada neagra prin care trece economia mondiala si faptul ca Romania nu poate face exceptie. Dar banii putin pe care-i avem ar putea fi cheltuiti cu cap. Astfel, mi se pare inexplicabil cum nu sunt bani de autostrazi sau cai ferate dar sunt bani ca podul de la Ciolpani de pe DN1 sa intre in reperatie an de an, cum A1 are mereu portiuni ce se repara desi a fost refacuta de nu nici nu mai stiu de cate ori, cum centura Ploiesti inca nu e gata dar deja portiuni din ea se repara (si sensuri giratorii facute acum 1 an se refac) sau cum pasajul Basarab mananca milioane de Euro an de an dar nu e gata nici acum si sansele sa-l vedem gata in 2010 eu cred ca sunt nule.
Intrebare (retorica): Ma intreb daca domnul Vladescu stie acum sa foloseasca Excelul si mai ales daca-i ajuta la ceva.
Eu as zice sa lasam politica deoparte ca e mare cutra.
De exemplu pasajul Basarab nu e cumva Oprescu cel care trebuie sa raspunda, nicidecum Vladescu? Sau podul de la Ciolpani nu oameni in subordinea Ministerului Transposrturilor, ca doar oamenii lui Vladescu ce sa constate acolo decit ca cheltuirea banilor s-a facut dupa un plan aprobat de cineva, in mod legal sau la limita legalitatii (banuiesc). Adica sint convins ca altcineva a luat decizia acelor reparatii permanente, acoperit cu tone de hirtie ce sa le justifice dpdv tehnic, incit din punct de vedere financiar si legal lucrurile pot fi acoperite.
Apoi, in orice tara pe globul asta bugetul de stat e vaca de muls. Nu au inventat nimic romanii aici, fac si ei ce fac multi altii. Daca asteptam ca tot ce e platit din buzunarul statului sa fie corect 100% asteptam mult si bine. Adica bani oricum se cheltuie aiurea, idea e ca si cetatenii sa vada ceva din cheltuirea acelor bani, nu doar niste oficiali in post.
Apoi, daca ne ducem intotdeauna pina la ministru sau presedinte ne maninca toti ciinii, pt. ca de foarte multe ori banii sint dirijati de oameni pina la ei. Sigur ca ei pot face verificari insa sint convins ca in foarte multe cazuri banii nu dispar prosteste cu ilegalitati cit casa, ci fin, din partea unor oameni ce cunosc legislatia, cursul hirtiilor oficiale, samd. Adica oricum greu de dovedit, decit doar in procese in instanta cu documentele pe masa, ce apoi dureaza ani de zile si aproape intotdeauna nici o condamnare. Sa vedem daca se va face ceva de exemplu la Apele Romane dupa ce presa scrie de disparitia unor bani la inundatiile din 2008, insa ma indoiesc ca cina va plati serios, altfel decit poate un acar Paun scos in fata pt. a linisti presa si populatia.
Nu conteaza daca Vladescu stie sau nu Excel, ca pina acolo e cale lunga, cu o gramada de statii si guri flaminde.
@ITist: tot ce spui tu pleaca de la managementul banilor, al bugetelor. Fie ca sunt locale, ale institutiilor de stat, ale regiilor si asa mai departe. Toate acestea sunt manageriate de Guvern, care trebuie sa fie undeva peste toti si sa fie atent la ce se intampla. Cu angajati de specialitate, pe fiecare segment.
Vladescu e doar cel in capul caruia se sparg toate acum. Dar sa vina sa spuna ca e nevoie de taxare progresiva ca sa ne dezvoltam, e aberant
Mircea, gindesti ca un bucurestean 🙂 , prea centralizat, dupa mine. Politica si administratia se face pe mai multe nivele, nu totul centralizat. Trebuie sa te bazezi pe alesii locali ce cheltuie bugete locale, sau pe independenta altor ministere si insitutii publice ce au planul lor de lucru, nu totul se reduce la deciziile ministrului de finante, doar pt. ca acel minister face bugetul central.
Din pacate, am impresia ca partidul de guvernamint nu poate face altceva decit cere majoritatea populatiei, si cu o populatie ce gindeste ca niste asistati sociali nu ca un adevarat liberal la ce poti sa te astepti? De acolo vine “miciti taxele mele si mariti-le ale celor cu bani”, lucru care daca e cerut de milioane de romani nu poate fi ignorat. Bineinteles ca iar se loveste in populatia si firmele active ce sint puse sa plateasca mai mult pt. simplul motiv ca majoritatii nu ii pasa de asta fiind in cu totul alta situatie.
Sigur, tu te poti considera victima, insa nu-ti foloseste la nimic si tot nu cred ca vor fi alte decizii decit cele pt. care acum pregatesc terenul si vorbim. Si asta nu din cauza unui partid anume sau a unor persoane ci datorita valului majoritar ce asta cer, fara sa fie o solutie, asta e clar (vezi ca deficitele cronice la asigurari sociale nu se incearca sa fie reduse ci doar acoperite de altundeva).
De-aia zic ca politica nu ne ajuta la nimic, doar incearca sa supravietuiesti si sa limitezi pierderile cit mai mult. Bafta.
@ITist: si atunci cum de in alte tari tot ce inseamna cheltuiala banului public se face mai bine? Chiar in tari unde autonomia locala si administrativa este mult peste Romania