Am aproape 27 de ani, nu credeam sa ajung atat de repede sa ma crucesc la ce fac cei de 15-20 de ani in Roamania. Doua exemple elocvente aici si aici, iar daca dati o cautare pe net gasiti tone de astfel de exemple.
Lispa de repere morale, lipsa educatiei din partea parintilor (evident marea majoritate si ei indobitociti de comunism, uitati-va putin pe strada) si un sistem de invatamant falimentar sunt motivele care fac ca marea majoritate a adolescentilor romani sa fie lipsiti de orice urma de responsabilitate si de perspectiva. Mai stau si in Dristor, si de multe ori zeci de cutii de bere si pungi de semninte zac aruncate in parcare printre masini dimineata dupa seri de … socializare. Nu am gasit prezervative, dar probabil ca nu folosesc, costa cam cat o bere mai buna, si nu-si permit, sau nu-si bat capul.
Sa-mi spuna si mie cineva peste vreo 5 ani, cand pramatiile de genul celor din filmele de mai sus vor fi cu ‘studiile’ gata si vor vrea un job, pe cine voi angaja? Dupa ce criterii?
Ce ziceti domnilor profesori, inspectori si ministrii ai educatiei din ultimii 17 ani? Ce facem sa oprim nebunia asta? Ce faceti dumneavoastra la locul de munca? Cum va justificati banii? Care va sunt rezultatele?
Avem o tara si generatia de maine; ce facem cu ele?
Mircea
O sa ti-i pui in cap si tu. Eu deja mi i-am pus. Desigur nu toti tinerii snt asa, insa aspectul e ingrijorator. Mai ales pentru un tata a carui fiica mai are 4-5 ani pana la varsta de care aminteai 🙂
Cei ce nu inteleg ce am de zis, nu prea ma intereseaza daca sunt in capul meu sau nu ;))
Stiu ca nu sunt toti asa, dar cei de valoare par sa fie prea putini….:(
Si pe noi, profesorii, ne deranjeaza “nebunia asta”. S-a pornit prost in 1990 cand ,prin democratie, s-a inteles renuntarea la orice fel de constangeri. Uniforma a fost aruncata la cos, tinerii au fost scosi in strada ca scut in spatele caruia se transau magariile politice. Tinerii au reprezentat o forta care a fost manipulata la vedere. Din strada pana in scoala, pasul a fost destul de mic, dar efectul a fost puternic . Ce pot face profesorii cand nu au la indemana decat nota scazuta la purtare ? Sincer, ii doare in cot pe cei care pleaca din scoala cu 7 la purtare. Societatea nu creaza modele si inca nu a reusit sa impuna un sistem de valori. Cei cu carte putina sunt prosperi oameni de afaceri. Un elev imi spunea mai acum 3-4 ani ca maica-sa, care era femeie de serviciu la banca, avea salariul mai mare decat al meu. Prin urmare, care e motivatia invataturii pentru un astfel de elev ? In ceea ce priveste justificarea salariului meu (9 mil), crede-ma, pentru cat muncesc imi pare prea putin. Sa obtii, din patru elevi participanti ,2 premii la Olimpiada de …, faza judeteana si participare cu un elev la faza nationala;an de an, jumatate din elevii care opteaza pt disciplina pe care eu o predau, iau la testele nationale medii peste 9,00. Asadar, domnilor, nu suntem niste tembeli care numara pe taisul cutitului frunzele pe care trebuie sa le taie la caini! Moralitatea nu incepe si nu se va sfarsi cu noi! In scoala elevul sta doar 6 ore, restul timpului si-l petrece in familie si in societate !
Prostii mai zicea si cretinul ala de (cica) psiholog … adica natia aia noua de aparatori ai nebunilor astia de adolescenti care oricum nu au nimic in cap. Zice nenea psihologul ca de vina sunt tot parintii, ca nu le-au lasat curve pe centura, le-au obligat sa mearga la scoala, sa isi vada de treaba si carte. Nu cu aceste cuvinte, insa cam asta e concluzia. Deci eu stiu o treaba … copilul pana la o anumita varsta este ca un animal mic, iar primul instinct de care asculta este frica. Trebuie sa te folosesti de acest instinct al lui, ptr ca este singurul cu care te poti impune, insa nu trebuie sa abuzezi de el si sa calci linii. Ma numar printre cei citavi (a se citi intregi la cap) care cred in continuare ca parintele trebuie sa fie cel mai bun prieten al copilului sau, insa cand se impune situatia sa ii arate ca in acelasi timp este si stapan. Daca nu aplici asta la timp te alegi cu odrasle de astea care le apuca dorul de rebeliune … si eu unul l-as contrazice pe nenea doctoru ala si i-as spune, ca gresala intradevar este a parintilor lor, ca nu au stiut sa fie prietenii atunci cand a trebuit, la fel cum nu au stiut sa le rupa capul atunci cand a trebuit.
Deci eu ptr copilul meu sunt si inger si demon si am grija sa imi cunoasca toate fetele atunci cand este nevoie.
Si legat de (de)generatia asta care vine dupa noi, ar face dracu bine sa se trezeasca la realitate, ptr ca ei vor fii chiriasii “garsonierelor de carton” pe care le vedeam acum 10 ani doar in filmele americane.
P.S. Gabi … ma doare la ciocan de ceea ce cred despre noi, si la banana de faptul ca “ni punem in cap” atata vreme cat nu imi dovedesc ca au onoarea de a mi-se adresa in vreun fel sau altul.
@ice4you ce spui tu e adevarat in teorie, in practica e uneori extrem de greu sa faci diferenta intre a te impune si abuz. E greu sa fi parinte, mai ales in ziua de azi, asta este clar.
Sunt de acord cu tine, nu doar profesorii sunt problema, educatia se face si acasa.
Dar hai sa te intreb asa: parintii de acum sunt cei care in anii 60-70-80 au fost elevi, studenti. Oare nu sistemul educational i-a lovit atunci si pe ei, lasandu-i fara nici un reper? Sistem care, fiind cat se poate de vitregit de comunisti care nu aveau nevoie de oameni care sa gandeasca, a produs generatii de oameni multi-lateral dezvoltati dar buni de nimic? Poate sunt cam dur, dar ce se intampla in invatamantul romanescu de vreo 50 de ani incoace ne aduce in ziua de azi si ne arata ce se intampla cand o natiune nu se gandeste la viitorul ei. Si mai grav e ca nici acum nu se intampla absolut nimic.
Mai degraba cei de azi nu se gandesc la viitorul natiunii. La facultate, pana la importul occidental de admitere pe baza de dosare, se intra extraordinar de greu. Ma gandesc cu groaza sa apuc pe mana unui viitor medic care a intrat la facultate cu 5. Parintii mei nu sunt niste oameni “buni de nimic”.Nu trebuie sa negam intru-totul trecutul; au fost multe valori si atunci, altfel nu am fi existat astazi. Trebuie sa luam ce a fost bun. Daca tot daramam, pe motiv ca a apartinut regalitatii sau comunismului, vom pleca intotdeauna de la zero, fara a fi capabili sa construim ceva solid. Este o moda a regimurilor politice, un mers al istoriei-vezi monarhiile constitutionale unde monarhii sunt doar un simbol, domnesc, dar nu guverneaza si care au fost zdruncinate dupa primul razboi mondial. Casatoriile nu se mai fac intre persoane de “sange albastru”. Totul e in schimbare. Important e sa fim fexibili la aceste schimbari. Sa avem puterea de a discerne intre bine si rau.
Cat priveste educatia, cei 7 ani de acasa sunt esentiali. Asa cum spunea si ice4you, parintele trebuie sa fie cel mai bun prieten al copilului sau. A-l omori in bataie atunci cand greseste, sau a-i da bani pe mana, fara sa-i ceri nimic in schimb, sunt printre cele mai grave greseli. Frustrarile , respectiv aroganta, fac din copilul nostru un copil problema.
@Elena: da-mi voie sa raman la parerea ca lucrurile s-au ‘stricat’ cu timpul, nu de acum. Dupa 90 doar s-au agravat problemele, si pentru ca e mult mai usor sa te informezi, si in acelasi timp problemele nu au mai fost bagate sub covor atat de mult.
Nu vreau sa intru in politica, nu cred sa merite, dar nu cred in ideea tinerii de azi sunt singura problema. Daca generatiile anterioare sunt asa bune, cum Dumnezeu avem o conducere atat de proasta??
Pentru ca “cine stie, munceste”, “cine stie putin, invata pe altii”, “cei care nu stiu nimic, conduc”…parca asa suna. Noi i-am ales, din cei care si-au dorit puterea…nu ni i-a impus nimeni. Fii sigur ca nici unul dintre cei care ne conduc, cat de hulit ar fi, nu are demnitatea de a demisiona, de a renunta la politica, pentru ca de aici ies banii, influenta si puterea de a sfida.
@elena: pentru mine ei sunt exponentii generatiilor trecute. Daca ar fi oameni mai buni dispusi sa conduca, ar veni. Cazul celor care stiu si muncesc e valabil si acum si atunci 🙂 dar problema ramane…..
Presedintele Camerei Deputatilor(Bogdan Olteanu) apartine “generatiilor trecute” ? Dar “micutul Titulescu”(Victor Ponta) ?
sunt adolescenta…si am intrat intamplator pe site…in primul rand vreau sa subliniez faptul ca nu toti tinerii din ziua de azi sunt la fel…iar faptele rele ale acestora pe care le judecati sunt de fapt rezultatul unei societatii in care traim…pentru ca la urma urmei ea ne formeaza..si cum am putea noi sa fim altfel cand la televizor apar numai violuri…crime…furturi..si alte fapte,,grozave”
@dyana: perfect adevarat, nu toti sunt asa. Partea proasta e ca cei la locul lor nu ies in evidenta 😉
eu nu mai comentez…dumnezeu cu mila!!
@Alina: atentie, acest tip de atitudine seamana putin cu resemnarea, si nu cred ca rezolvam nimic asa…
Eu sunt un copil model,daca ar fi toti copii ca mine cred ca toti parinti ar avea 10 copii.Eu invat foarte bine ,sunt cuminte ,nu mi se aude vocea delok.Imi place ca sunt asa si greu imi fasesc prieteni cu care sa ma inteleg.
Eu sunt putin tupeista cu profesorii,dar doar atunci cand ma simt neindreptatita sau sunt judecata de catre ei degeaba.. tupeul consta in ridicarea tonului si chestii de astea. Doar nu as sta acuma sa ma las batjocorita de un profesor,de, ” ca e profesor si are facultate”; drept dovada ca nu dau in nesimtitre, mereu le trece supararea pe mine 😀 . Si pentru Marina..daca ar fi toata lumea ca tine nu te-ai mai simti mandra de notele tale;).