Nu e vorba de celebrul TVA, ci e vorba de ceea ce oferi atunci cand incerci sa iti scumpesti un serviciu, sau pur si simplu ceri mai multi bani de la cineva. E general valabil ca trebuie sa oferi ceva in plus, trebuie sa ai argumente ca banii pe care-i ceri in plus vor face o diferenta in ceea ce acel om primeste de la tine. Macar de forma.
Azi, via Mediafax, aflam de ultima idee geniala a Guvernului de a aplica impozite minime pentru IMM-uri. O masura care ne spun oficialii va scoate la lumina inca o parte din economia neagra (sau gri) si ne va spori veniturile la un buget greu incercat in acest an. Toate bune si frumoase, pe hartie.
In realitate, problema este alta: multe firme sunt create drept paravan pentru a micsora nivelul taxelor catre stat pe care o firma le are de plata, prin diferite artificii si subterfugii. Taxe care sunt prea multe si prea mari, dar mai ales aberante in raport cu serviciile si protectia pe care Statul Roman ti le ofera tie, micului investitor. Cei care aveti firme stiti ce umilinta si chin este sa ajungi la mana Statului cand vine vorba de taxe, impozite sau controale financiare. Si atunci stai sa te gandesti de ce as plati mai multi bani pentru servicii si asa foarte proaste. Si incepi iar sa cauti in legislatie metode de a scapa de taxe. Iar la cum sunt legile facute la noi, vei gasi.
Ce inseamna asta?
Inseamna ca toate aceste metode prin care Statul se chinuie sa ne ia banii nu ne face pe noi decat mai destepti in a fenta taxele, iar pe el mai sarac si cu mai multe probleme pe cap. Nu cumva ar trebui sa incepem prin a eficientiza activitatea institutiilor publice dupa care sa cerem mai multi bani pentru ele? S-ar putea sa platim mai cu tragere de inima… sau macar nu ne-am stresa atat de mult sa fugim de Stat….asta apropo de guvernari de dreapta – stanga sau ce Dumnezeu avem noi.
Pana atunci…. happy business 😉
Ce ai citat tu se refera la microintreprinderi. Si pt ca restul IMM-urilor sa nu se simta nebagate in seama, uite una si pentru ele.
Si in cazul in care titlul va induce in eroare si credeti ca se aplica doar firmelor din turism si imobiliare, cititi putin mai jos, unde sunt enumerate si celelalte domenii din caen (inclusiv serviciile informatice).
Guvernul vrea si el sa dea o mana de ajutor crizei, in cazul in care nu reuseste sa vina singura de hac firmelor.
Visezi frumos Mircea…
Nu sunt antreprenor, dar te inteleg perfect, pentru ca am prieteni care conduc afacerile lor. Totul pleaca de la politica. Eu sunt de principiu, ca ma intai trebuie sa FACI si dupa aceea sa CERI … asa dupa cum ai scris si tu in articol.
Totul se reduce la VIZIUNE, iar asta e cel mai greu de schimbat. Mai usor schimbi TARA 😉
@Christiansen: sincer cred ca aici e printre cele mai bune piete in care sa incepi un business online, cu toate neajunsurile…
Iar politica ar trebui sa ne implicam toti sa o schimbam dar… cam greu.
Cred ca si istoric avem o problema
@Prieten vechi: speranta moare ultima
@Geea: stai linistitia, criza isi va face simtita prezenta doar de acum incolo, sa vezi falimente in urmatoarele 6 luni. Problema nu e taxa in sine, ci gandirea falimentara a celor care acum cateva luni erau stapanii economiei care duduia….
Sunt prea multe taxe si impozite.
Iar cel ami rau din asata o au angajatii acre muncesc enorm pentru a aduce profit la firmele unde lucreaza. Statul isi scoate banii. Prin facturiel imense la electricitate si la intretinere.
In alte tari nu prea le merge IMM-urilor sa fenteze statul si sa nu dea impozite.
@anonim: nu poti compara ce se intampla in afara fata de ce se intampla in Romania. Sunt doua lumi diferite, din toate punctele de vedere.
Despre angajati care muncesc enorm pentru firme, unde lucrezi de se munceste asa bine? Avem printre cele mai scazute productivitati din Europa (asta evident si din cauza managementului)