De azi incepe unul din cele mai ‘nostime’ momente ale ciclului scolar romanesc, admiterea la liceu.
Nu am sa mai insist in legatura cu corectitudinea adimiterii, din punctul meu de vedere era mult mai simpla si mai corecta admiterea pe baza de examen la fiecare liceu in parte, asa cum am avut parte cei din generatia mea decat ce ce se intampla azi, cand rezultatele la invatatura sunt mult prea subiectiv evaluate de profesori diferiti.
E insa de-a dreptul nostima metodologia dupa care admiterea se desfasoara, iar momentul de maxima inspiratie a venit atunci cand s-a ales numele de ‘repartizare computerizata’ pentru tot acest proces.
Am avut ocazia sa urmaresc la Realitatea TV cum trebuie completata o astfel de fisa, si va invit si pe voi sa faceti acelasi lucru:
Trecand peste vocea si limbajul de lemn al invitatei, caracteristic marii majoritati a oficialilor din invatamanul romanesc, materialul prezinta o fisa care seamana mai mult cu un rebus decat cu un document adresat unui copil de clasa a 8-a (cu sau fara parintele inclus…).
Dar ca sa nu spuneti ca sunt rau in mod gratuit, vin si va intreb: daca tot ii spunem repartizare computerizata, de ce completam totul offline?
Si va propun si un exercitiu de imaginatie: Prelucrarea aacestor date presupune introducerea lor mai mult sau mai putin automata in calculatoare. Deci, digitizarea informatiei. Nu este oare mai logic sa se realizeze un portal care sa preia datele direct de la elevi in format digital?
Ce-ar insemna asta din punct de vedere tehnic?
Un site cu un cont personal automat creeat (nu e asa de greu sa introduci datele elevilor intr-o baza de date) unde fiecare elev, in liniste, timp de cateva zile sa-si poate completa profilul cu toate datele de pe nostima fisa, plus optiuni de admitere care sa fie mult mai clare, si nu codificate pe 3 cifre, optiuni care sa poata fi modificate, sa-o fie chiar sugerate functie de media lui si rezultatele admiterii din anii trecuti etc.
Ce-ar insemna asta din punct de vedere organizatoric?
Normalitate, transparenta, eficienta. Din pacate, cam tot ce lipseste in sistemul educational romanesc.
In schimb, pe edu.ro troneaza ditamai link-ul catre ‘Admiterea 2008’ unde gasesti tot felul de informatii fara mare relevanta, si cu foarte putina functionalitate. Poate cel mai interesant este ghidul completarii fisei … 🙁
Asta apropo de cum ne batem joc de generatiile viitoare (de cei care, vorba unui clasic, cica ne vor plati noua pensiile….).
Mi se pare o imensa prostie. Prima chestie e ca toate acele date ar trebui deja sa le aiba inspectoratele, nu sa le ceara in formulare de completat sau de introdus pe un site. Datele alea trebuie sa fie si verificate, sa nu permita introducerea gresita a unei note de catre elev (cu aprobarea / scaparea dirigintelui) sau a operatoarei ce le va introduce in calculator. Ce faci daca peste citeva luni dupa admitere gasesti erori? Ii dai afara pe copii?
Apoi, sint destui cei care nu au facut toate clasele in scoala din Romania. Ce faci cu copii ai emigrantilor? Nu ii lasi sa se inscrie in clasa a noua sau ii repartizezi la liceele slabe doar pt. ca au facut clasa a 5-a sau a 6-a in alta tara, cu alt sistem de evaluare? Sau scoala publica din RO este doar pt. romanii 100%, ai caror copii au studiat doar acolo?
Aceasta inovare perpetua si schimbare permanenta nu face decit rau, pt. ca nu creaza nici o traditie si evaluare a elevilor comparabila peste mai multi ani. Creaza doar nesiguranta si confuzie. Sint convins ca si acest sistem se va schimba pt. ca-i total aiurea.
unde au putut sa ajunga cu prostia…. imi aduc aminte ca si eu am avut de completat formularul respectiv…. nu a fost deloc greu…. sa inteleg ca sunt multi idioti pe lumea asta… copii la varsta aia ar trebui sa se descurce mai bine decat un adult la completarea formularului….
@ITist: datele exista la inspectorate, in zeci de locuri, disparat, fara un numitor comun.
Verificarea acelor fise se face de catre parinti, diriginti, etc.
Pana aici perfect romanesc.
Cat despre scoala facuta in afara tarii, din cate stiu notele se pot transfera in Romania, e ceva similar transferului la diferite facultati, dar nu stiu sa-ti dau detalii exacte.
Cert e ca sistemul ‘vechi’ putea cuprinde mult mai usor acest caz…
@alexaandru ionescu: nici macar nu ar trebui sa se puna problema de completari de fisa.
Fiecarui elev ar trebui sa i se dea acces la site cu un username si parola, si de acolo ar trebui sa fie totul usor…
Cel mai important este ca algoritmul de completare ar fi mult usurat, greselile mult mai putine, etc.
Nu cred ca ar fi buna solutia cu portalul pe motiv ca nu toti copiii au calculatoare si dintre aia care au, nu toti au internet. Eventual daca fiecare scoala ar pune la dispozitie un laborator de info conectat la net si niste cadre care sa ajute parintii si elevii la complectarea formularelor online, atunci da. Ar fi ceva.
@Huper: orice scoala din Romania este obligata sa aiba conexiune la Internet. Marea majoritate au si laboratoare de informatica. Deci se poate organiza. Chit ca faci centre de inscriere cu 20-30 de calculatoare. Trebuie insa sa si vrei, sa iti imaginezi, sa ai curaj sa schimbi ceva. Si in Ministerul Educatiei nu poate fi vorba de asa ceva.