Pietele mature in ale eCommerce-ului ofera o tendinta foarte interesanta, anume migratia multor clienti din fata desktop-urilor si a laptopurilor catre device-urile mobile de unde isi fac din ce in ce mai des cumparaturile. Din acest punct de vedere, vanzarile din 2010 ale eBay de aproape doua miliarde de dolari numai din tranzactii “mobile” ofera o imagine clara a tendintei ce va continua in anii ce vin.
Legat de subiect, via Adi Apostol va ofer un material interesant in care Eric Schmidt ofera 2-3 idei de pus in rama despre cum smartphone-urile vor ajunge sa inlocuiasca in cativa ani cardurile, si cat de usor se va putea cumpara cu telefonul (fie online fie din magazinele clasice).
Viitorul suna bine, semnal sa avem 🙂
Da, interesant cum va trebui in anii urmatori sa dezvoltam aplicatii online ce vor fi afisate de la magaoaie de 2m pe 2m (TV), pina la ecrane minuscule de telefon (+ frigidere si aspiratoare cu navigare pe net 🙂 ), ca doar toate trebuie sa arate bine si sa prinzi toate nisele de piata de unde ar putea veni clientii. O gramada de lucru pt. programatori …
Am mai auzit idea de platit cu telefonul care dupa mine ar putea prinde doar cu o singura conditie: cost zero pt. cumparator. Daca scot credit cardul din portofel nu platesc nici un comision, la fel mai astept si la platile cu telefonul, ca apoi ce mi-e ca ma conectez online la firma de telefonie sau la banca sa-mi platesc facturile. Important pt. mine e ca acel comision sa fie 0. Iar pina acolo e cale lunga ca nici firmelor de credi card nu le-a fost usor sa convinga vinzatorii sa aiba comision 0 pt. tranzactiile cu cardul de credit.
Plus ca la telefoane mobile e o segmentare muuult mai mare decit la firmele de carduri, incit sa ajunga la un acord comun va fi foarte greu, indiferent ce spune Google prin E.S.
@ITist: programatorii vor avea mereu de lucru, nu e problema de asta :
Iar despre plata cu telefoanele poti fi sigur ca asa vor evolua lucrurile. Dar cel putin la noi va mai trece ceva timp. Japonezii deja platesc multe lucruri cu telefonul.
Si mai e ceva, daca pentru tranzactie vei plati o suma foarte mica, la ce trafic de internet facem deja cei familiarizati cu fenomenul….. nici nu vom simti 🙂