Am aflat ieri de la Cristi Roman, despre cazul Ralucai Stroescu, managerul de audit de la Ernst&Young, cea care a murit zilele trecute datorita epuizarii.
In prima faza am ramas fara replica evident, si pana sa ma trezesc tot internetul de pe la noi vuia. Presa acorda si ea spatii importante subiectului in editiile de azi, evident pentru ca da bine, e o paine de mancat dupa o astfel de tragedie.
Ca mai mereu in astfel de situatii, abunda parerile negative la adresa patronilor de pe la noi, foarte multe indreptatite, si la fel foarte multe fara a fi in cunoastinta de cauza.
Va invit insa ca dupa ce va trece ura fata de angajator sa va ganditi si la altceva: Viata fiecaruia dintre noi ne apartine; avem un oarecare control asupra ei, si acest control trebuie sa fie exercitat cat mai drastic cu putinta. Daca nu faci fata, daca ti-ai atins limitele, daca (dupa cum spun ziarele despre Raluca) ajungi sa nu mai poti manca, sau sa vomezi sange, ceva nu e in regula. Daca simti ca sunteti nedreptatiti de sef, patron sau coleg, protestati, plecati cat mai repede! Veti gasi un job mai potrivit! Nu traim intr-o continua ‘Miorita’. Nu soarta ne face sa lucram mult si pe bani putini, ci fiecare dintre noi ne multumim cu mai mult sau mai putin, si mai ales, nu incercam sa ne cunoastem limitele. Daca Raluca ar fi incercat, probabil ca inca mai era printre noi
Pe cat de cumplit suna, cred ca Raluca este principala vinovata in acest caz. Iar prietenii, sefii sau colegii ei au vina morala de a nu fi observat nimic, sau a nu fi facut nimic, dar asta e tot.
Viata ne apartine, si facem ce vrem cu ea. Raluca, din pacate, a luat o decizie care nu a fost cea buna. Dar macar sa invatam si noi ceilalti ceva din aceasta tragedie….
Mircea,
Asa cum am zis si pe blogul lui Cristi, medicii aia care au controlat-o la spital, nu au nici-o vina? Din pacate, la noi se moare asa usor prin spitale si toata lumea se face ca nu vede. Sau poate e prea “ocupata”.
“Viata ne apartine, si facem ce vrem cu ea.”
Foarte incurajator. Dar …. asa o fi?
“Viata ne apartine, si facem ce vrem cu ea.”
Asa-i. Asta e mentalitate de om liber, care gindeste pt. el, evident in corelatie cu societatea in care traieste, ca nu e singur in pustiu. Insa prea des vad mentalitati de oameni neliberi, care gasesc explicatii rapid pe ce se intimpla in jur fara ca ei sa fie de vina: e vina patronului / statului / parlamentarilor / arbitrilor / sortii / extraterestrii / etc / etc.
Oameni buni nu tot dati vina pe altii ci uitati-va in curtea proprie …
@Cristi Parvan: Da eu cred ca da. Contravine oricaror principii conform carora am fost educat, dar nu e prima data cand le incalc.
Cred in libertatea mea si de a-mi alege modul in care traiesc.
E pacat insa ca e nevoie de asa o tragedie pentru a constientiza asta.
mda… va invidiez…. eu n-am reusit sa fiu asa de liber. si … in timp iti construiesti legaturi fatza de familie, copii, casa, prieteni, parteneri.
si chiar fara astea tot ramai conditionat: cultural, economic moral.
Vorbim de liberul arbitru (“facem ce vrem cu ea”) pentru ca despre “viata ne apartine” …. specia umana n-a reusit sa controleze nici aparitia nici disparitia. Omul poate cel mult sa-si influenteze viata.
Deci cum e treaba … esti idiot … vrei cariera … bani bani bani bani … inseamna ca esti dispus chiar sa mori ptr ei …. well … daca nu stii cand sa te opresti … e problema ta … crapi si asta e. Deci vina 100% este a celui care uita sa faca si pauze. Cunosc persoane care ptr bani au uitat sa traiasca si considera ca merita sa iti dai viata ptr cariera … ei bine in mine unul nu ai sa gasesti asa ceva … Eu nu muncesc ptr ca imi place … ptr ca mie nu imi place sa muncesc, nu gasesc nici o placere sa stau la un birou, si sa imi rup capul cu toti prostii in loc sa lenevesc undeva si sa vad lucruri frumoase … dar muncesc de nevoie …
Cum spuneam si la mine pe blog … promit ca in momentul in care gasesc o solutie sa ma bani de benzina, mancare si oleaca de intretinere, eu ma las urgent de munca … am lucruri mult mai importante de facut, viata e scurta si sunt multe de vazut/facut 😀
A … si sa nu uit … da eu sunt liber … iau ce decizii vreau, nu depind de nimeni, nu am sefi care sa imi sufle in ceafa, nu accept ordine de la nimeni, fac doar ce imi place … si muncesc de nevoie … am mai spus asta ? 😀
@Gabi
Poate ca si medicii au o parte de vina … dar ea se afla deja intr-o stare limita …
Cat de abjecti au putu fi cei care ii coordonau activitatea?? Cum au permis un astfel de caz??
Nici nu trebuie sa-ti fiu prieten ca sa te opresc dintr-o astfel de nebunie. Iar ei puteau pur si simplu sa nu-i mai dea sarcini!!
Atat! Sau … macar atat!
Ma intreb cum mai pot dormi noaptea.
@Mircea
Cand nu-ti mai apartii absolut deloc, banii nu mai au nicio valoare … Nu conteaza pe ce suma te extenuezi … NIMIC nu-ti poate cumpara timpul TAU …
De ce oare nimeni nu pomeneste cuvintele “carierism”, “ambitie exacerbata” in cazul asta? E tragic ce i s-a intamplat Ralucai, dar oamenii fac alegeri in viatza… Un aurolac traieste fericit in simplitatea lui – iata o alta alegere. Iar toti colegii care, ca la turma, dau vina pe “firma” – unde au fost, si ce au facut, cand au vazut-o topindu-se pe picioare?
@Eros: fiindca in fiecare dintre noi zace o doza de subiectivism sau ipocrizie. Si e normal sa fie asa
@parvan: eu cred in libertatea asta. Poate ca e doar inchipuita, dar cred in ea si-mi ghidez activitatea dupa ea. Crezi ca doar mi se pare, ca e doar o impresie? Cine stie…
@Christiansen: M-am aflat in situatia de a sta cu angajatii mei pana la 11-12 noaptea. Se intampla, evident ca incerc sa nu se intample des (si reusesc). Dar nu sunt si nu pot fi responsabil pentru sanatatea fiecaruia dintre ei. Eu incerc sa vad daca au sau nu probleme, dar nu poti mereu sa vezi totul. Nu-i condamna din prima (nici eu nu incerc sa-i apar neconditionat…).
Christiansen, Mircea
Ma repet: vina principala o poarta ea, insa surse noi de informatii imi confirma ce am spus. Fata avea sub 40kg. Avea o problema la inima. Doctorii aia care au consultat-o vineri sunt chiar asa iresponsabili? Mai exista oare juramantul lui Hypocrat?
Vina pentru situatia ei de pana vineri ii apartine 100%, insa vineri era VIE. Nu a murit in spital, ci acasa, pt ca niste doctori nascuti din pile si relatii nu si-au facut treaba. De ce?
Cand a nascut sotia, la vreo 3 zile dupa, copilul tot nu incepea sa ia in greutate. Desi in mod normal ar fi trebuit sa se externeze intr-o vineri, medicul nu a lasat-o sa se externeze pana cand copilul nu ia in greutate. N-a contat vointa mamei, ci profesionalismul si raspunderea medicului. Asa ca a mai stat 3 zile in spital, cand copilul incepuse intr-adevar sa ia in greutate.
Va rog sa comparati cele doua cazuri din punct de vedere strict profesional.
n-a luat in greutate 🙂
Haideti cu toti pe data de 1 mai sa depunem o floare la sediul firmei E&Y pentru Raluca.
@gabikoreanu: nu sunt de comparat, in mod cert.
Evident, s-au facut greseli grave aici, iar medicii au o parte importanta de vina. Dar stim cu totii ca sistemul medical de la noi e praf. Chiar si din clinicile private in Bucuresti, sunt maxim 2 care isi fac datoria bine. Mult prea putine…..
Bag sama ca toti vrem cashi, mashini, peluze si niscai piscinuca in fatza bordeiului. Cine e de vina ca muncim 2-3 joburi, sau unu mare, lung, gros si bun ca sa le domandim? In primul rand tanti (trebuia sa isi caute un doftor care da medicale pe pachete de cafea); plus ca d-aia exista weekend, ca sa poata pleca omu’ 2 zile la iarba verde, sa uite de audituri, linii de cod, cazuri, expertize samd. In al doilea rand – doftorii, dupa cum bine se zice acilea; si in al treilea rand – shafii p****, care nu pricepe, dom’le, nu pricepe ca viatza pe baza de carbon nu e ca implantu’ pe baza de silicon, are si ea limitele si rezistentele domniei sale!
@Groparu – sunt 100% de acord cu tine, si parerea ta nu face decat sa o completeze ceva mai colorat pe a mea ! 😀
Sub o lozinca precum munca te elibereaza (arbeit macht frei), au murit zeci de mii de oameni in lagare de concentrare si, totusi, daca as scrie-o aici, nu s-ar gasi nimeni sa se declare oripilat ori cel putin sa-i chestioneze incarcatura de adevar. Cum ne elibereaza? De ce ne elibereaza? Cum se face ca de cele mai multe ori tocmai sclavii munceau pentru folosul oamenilor liberi?
https://mareaevadare.blogspot.com/2007/04/preambul.html
fiecare ia un punct de ochire si impusca vinovatul; de fapt, avem de’a face cu un sistem bolnav in ansamblul sau!