Credinta vs. ipocrizie si prefacatorie
Fortat de imprejurari am ajuns ca in ultimele 9 luni sa am contacte dese cu tot ce inseamna parastasul la romani (ma rog, in zona Muntenei cel putin, obiceiurile difera.
O intamplare mi-a atras atentia sambata aceasta, intamplare care reflecta perfect ce inseamna pentru majoritatea romanilor credinta si biserica (tot suntem un popor extrem de credincios in statistici):
Intr-o biserica destul de aglomerata, lume pestrita, unii veniti pe jos, unii veniti cu BMW-ul, ca mai peste tot. Aproape nimeni nu asculta slujba, mult mai interesanta fiind poztia colivei pe masa langa preot si discutia cu rudele…
Peste toata aceasta scena care dupa mine nu are nici o legatura cu credinta, un batran obosit, sarac si sfios se apropie de masa, si respectuos asaza o paine in care pune o lumanare, pentru ca in mod cert nu a avut bani pentru o coliva (care intre noi fie vorba este o noua moda de a dovedi cat de plin de bani esti intre cei ce frecventeaza astfel de slujbe). In acel moment, acel batran, cu acel gest si cu toata atitudinea lui ne-a dat tuturor o lectie despre credinta, despre respect si despre apropierea de Dumnezeu si biserica. Si in toata acea manifestare care devenise groteasca la un moment dat, el a fost ca o semn venit de undeva de foarte sus….oare cati l-au vazut?
frumos post…
Credinta e in fiecare dintre noi si ar trebui, dupa umila mea parere, sa se manifeste prin simplitate. Opulenta nu are nimic de-aface cu credinta. Nici prezenta in biserica “ca sa te vada lumea ca ai indeplinit datinile stramosesti”.
@Costin: mda asa e, dar de mult asta nu prea mai e valabil la noi. Nu-mi venea sa cred ca sunt printre cei cativa care ascultam ce spunea preotul, iar nebunia si inghesuiala la colive, la impartit si alte cele mi-au lasat un gust mai mult decat amar
E interesant de vazut ce imbulzeli certuri, injuraturi si batai sunt la Iasi cand e Sfanta Paraschiva. Oamenii astia cred ca la Dumnezeu e ca la taraba in piata si ajunge doar cine e primul? Am observat fenumenul despre care vorbesti si pe la bisericile romanesti din afara. Romanii vin acolo nu sa se intelneasca cu Dumnezeu ci sa se fuduleasca cu masinile lantoaiele hainele lor sau. Daca vezi cum e duminica parca e balci nu slujba.
@limpede: am auzit de ambele lucruri pe care le povestesti. Din pacate e cam generalizat fenomenul
Interesanta postare…sunt 100% de acord cu tn.
Daca noi romani din statistici parem un popor credincios,oare de ce tot din acest gen de statistici parem un popor corupt cu un procent al crimelor care cresc de la an la an?Spun astea pt a nu da un exemplu mai mare de lucruru care fac tara asta de rusine.
Sunt sigur Romania nu e un popor credincios si e un popor FOARTE PREFACUT.