Daca acum cateva saptamani va povesteam despre N97, prima incercare serioasa a celui mai mare producator de telefoane de a concura pe piata smartphone-urilor “adevarate”, am ocazia de cateva zile sa ma joc si cu N900, primul telefon Nokia fara atat de hulitul Symbian
Si cum pana acum toata lumea m-a intrebat “cum e fata de N97“, va propun o confruntare directa intre cele doua telefoane cu toate plusurile si minusurile lor.
Aspect exterior / design / first-look experience
N97 este poate cel mai elegant telefon Nokia de pana acum. Primul lucru pe care-l remarci atunci cand vezi noul N900 este ca are dimensiunile ceva mai mari decat N97 si este ceva mai butucanos decat N97. Si lupta cu gramele e castigata tot de ‘batranul’ 97.
N900 recupereaza insa la capitolul dimensiune display, unde ecranul este mai mare (latime / lungime dar si rezolutie).
Un alt element interesant este reprezentat de “cric”, o inovatie de la Nokia care face telefonul extrem de usor de utilizat la birou de exemplu, si completat de “creionul” din dotare, N900 castiga detasat. Chiar m-am intrebat inca de cand am vazut N97 ce a fost in capul lor de nu au pus un touch pen incorporabil.
Tastatura slide este dupa mine un element must-have pentru orice telefon de business, deci comparatia la acest capitol intre cele doua modele mi se pare foarte importanta. Daca la N97 aceasta este exceptionala, butoane dimensionate aproape perfect si bine spatiate, la N900 slide-ul pare sa fie putin cam mic si incomd de utilizat, telefonul tinde sa alunece din mana daca incepi sa tastezi mai serios. Ca sa raspund intrebarii din public, da, dupa 2-3 beri (vin, vodca, dupa caz) cred ca se utilizeaza foarte greu :P. N97 revine in forta la acest capitol.
Sistem de operare
Am mai spus, Symbian trebuie sa moara. Scurt, fara durere, trebuie sa moara. Cu cat Nokia va realiza acest lucru mai repede, cu atat vor reusi sa nu piarda foarte mult din piata. N900 e un pas in aceasta directie, utiliazand Mameo, un SO cu nucleu Linux. La prima impresie, se misca mai repede decat S60-ul de pe N97, iar alocarea de memorie pare sa fie facuta mai bine decat la Symbian unde la un telefon cu 32Gb memorie + spatiu de stocare iti apar mesaje de “memory full” cand te astepti mai putin (n97 are mari probleme din acest punct de vedere). Asta este partea buna. Partea proasta este ca aplicatiile pentru acest tip de SO sunt chiar mai putine decat in cazul Symbian, iar aici iPhone-urile sau telefoanele Android-based stau mult mai bine. E adevarat ca setul de baza cu care vine telefonul nu e deloc de ignorat, dar parca e bine sa stii ca exista si mai mult decat ce iti ofera Nokia si mai ales ca exista o comunitate care dezvolta astfel de aplicatii. Eu de astfel de initiative pe Mameo nu am auzit (corectati-ma daca gresesc).
Ca functionalitati, sistemul pare sa fie destul de bine inchegat, desi sunt clar si elemente care trebuie perfectionate. As mentiona aici faptul ca dashboardul nu functioneaza decat in mod wide, ceea ce face destul de dificila navigarea si utilizarea cu o singura mana (Nokia a uitat aici ca N900 e si un telefon, totusi).
Business, business, business
Deci mailing, messaging, documents, calendar. Clientul de mail pare sa fie ceva mai bun decat cel nativ de pe Symmbian. Ecranul mai mare face citirea mailurilor si mai usoara.
Exista si posibilitati de messaging ceva mai avansate, as mentiona aici cel mai important avantaj pentru mine: interconectarea cu Skype extrem de usoara (nativa chiar), un request din partea utilizatorilor Nokia care la N97 a ramas in aer.
Documentele de tip office pot fi citite destul de bine, aici trebuie sa spun ca folosesc N97 destul de mult (prin QuickOffice) iar avantajele cu care vine N900 nu sunt impresionante. Dar din nou, display-ul ajuta.
Zona de calendar nu vine cu posibilitatea de import de calendare din diferite surse, as mentiona aici dorinta mea veche de a citi feed-uri de tip iCal si nu numai, iar aici nici N97 nici N900 nu exceleaza. Enervant pentru un telefon de business.
De mentionat inca un minus: nu exista inca aplicatie Facebook decenta pe Mameo, si nici pentru Twitter, unde Gravity-ul pentru S60 este probabil cel mai bun client de gen. Pe N900 va ramane pe moment varianta web-based. Si pentru ca a venit vorba de web…
Web browsing
N900 are un browser built-in bazat pe Mozilla destul de bun. Infinit mai bun decat ce are S60, dar mai slab ca Opera Mini Beta 2 (care e ceva exceptional, cred ca v-am mai spus). Dar problema mea este ca nu marea majoritate a site-urilor pe care le-am incercat nu detecteaza N900 ca telefon mobil, automat incarcand variantele de desktop. Ceea ce e deranjant. Suportul de Flash e cel putin bun si folositor, desi pe o conexiune mobila in Romania e putin…. in plus. Conectat insa la o retea wireless… alta viata. Nu am reusit sa dau crash la browser pana acum, la N97 asta a durat maxim o zi. Si desi incarcasem tot felul de pagini nici telefonul nu se misca geu, nici browserul nu inghetase Deci punct in plus pentru N900.
Dashboard / user experience
E primul Nokia cu butoane si optiuni in locuri diferite, dupa foarte multi ani. Si anumite automatisme iti sunt date peste cap la inceput. Cu exceptia problemei de afisare a dashboard-ului doar pe wide, toate meniurile si optiunile sunt usor de “prins”. Un plus pentru un sistem de operare atat de nou. As mentiona aici desktop-ul impartit in 4 parti (concept similar cu iPhone-ul) deci mult loc pentru shortcut-uri si widget-uri, dar nu inteleg de unde limitarea la 4. Stiu sigur useri care ar avea nevoie de mai mult ;). Faptul ca le poti muta absolut oriunde (notiunea de grid nu mai exista) e ceva chiar deosebit.
Multimedia
Cu exceptia unui display cu rezolutie superioara la N900, cele doua mini-calculatoare sunt la fel. Sunet bun (muzica + telefon), display bun, poze foarte bune pentru un telefon, dar nimic spectaculos daca este sa compari cu un aparat foto semi-profesionist. Dar pentru poze de incarcat pe twitter / facebook mai mult decat ok. Un mare minus (sau eu nu am putut gasi) este lipsa MMS-urilor. Nu inteleg de ce aceasta functie nu este implementata (sa fie oare atat de bine ascunsa?) Aici N900 pierde un punct mare. Castiga insa cu soft-ul de editare imagini, built-in si bine facut, fix ce trebuie.
Bateria
N900 nu stie ce inseamna economia de baterie. Daca N97 tine o zi cu utilizare intensa de internet (conexiune de twitter si mail permanenta), N900 nu. Cel putin din experienta mea. Aici mai au de lucru TOTI producatorii de telefoane (si baterii).
Cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, telefonul N900
Dupa comparatie, in ambele cazuri bun, foarte bun. Tot in ambele cazuri, lasat la urma. Nu sunt multe de spus, doar ca N900 ar avea nevoie de niste scurtaturi ceva mai clare si rapide catre zona de telefonie. Dar cine mai da telefoane in ziua de azi 😉
Concluzia
DA pentru zona de business. DA pentru multimedia. NU DOAR pentru un telefon. NU (chiar) pentru pret (desi nu e peste media smartphone-urilor). Nu e iPhone killer, e posibil sa fie N97 killer (de fapt, Nokia cred ca spera la asta dupa ce N97 i-a cam sifonat imaginea de leader in telefonia mobila).
In all, N900 poate fi un inceput de drum pentru Nokia dupa primul pas prin strachini cu N97. Doar sa nu se sperie si sa revina la obiceiurile lor….
Voi decideti daca-l cumparati, eu va recomand macar sa-l incercati.